how to choose ev charger for your needs

Как да изберете подходящата зарядна станция за вашите нужди?

Тази тема може да изглежда доста сложна, но в действителност има2 основни фактора, които трябва да вземете предвид, докато избирате зарядно устройство за вашия електромобил.

 

Фактор 1: Каква е вашата електрическа инсталация? (монофазна/трифазна)

На първо място трябва да знаете къде ще зареждате автомобила си и какъв тип електрическа инсталация има това място (имайте предвид, че повечето от електрическите инсталации подлежат на модернизация). Всички домакинства в ЕС (с изключение на Ирландия) трябва да имат стандартен контакт Schuko (2-пинов) у дома или в гаража си.schuko socket. В зависимост от страната, в която живеете, контактът Schuko поддържа ток до 16 А (което е 3,6 kW). Имайте предвид, че не всички контакти Schuko издържат на продължително използване на 16A, трябва предварително да се консултирате с вашия електротехник! Това е причината, поради която нашето зарядно устройство за EV 3,6kW Schuko има регулируема настройка на тока (от 6А до 16А, от 1,4kW до 3,6kW). Всички контакти Schuko трябва да могат да издържат 10A на продължително ползване (2,3kW). Това се счита за бавно зареждане, но много хора го избират, тъй като вече имат контакт Schuko в гаража си. Всички преносими зарядни станции, които предлагаме, са "Plug & Play". Единственото, което трябва да направите, е да включите зарядната станция в контакта.


Фактор 2: Какъв е капацитетът на вашата батерия и колко време е необходимо за нейното зареждане?

Следва вторият фактор, който трябва да вземете предвид - какъв е капацитетът на батерията на вашия автомобил и за колко време ще се зареди? Един от най-продаваните електромобили за 2022 г. е Fiat 500e с 24kW батерия. Това се счита за малка батерия и поради това не се нуждае от много време за зареждане. Ако използвате стандартното зарядно устройство Schuko (3.6kW), Fiat 500e ще бъде напълно зареден за 7 часа (данните за зареждането са взети от ev-database). Това е подходящо за повечето хора, тъй като те оставят автомобилите си да се зареждат през нощта (в някои държави има по-евтина нощна тарифа за електроенергия, която е около 8 часа, от 23:00 до 7:00 ч.). За съжаление, по-голяма батерия няма да бъде напълно заредена през нощта със зарядното устройство с мощност 3,6 kW. Tesla Model Y Long Range има 75kW батерия и ще му отнеме 24 часа, за да направи 0-100%. Тук е моментът, в който клиентите започват да обмислят по-мощни опции за зареждане, които обикновено изискват допълнителна инсталация. Една от възможностите, които имат, е да използват по-мощно монофазно зарядно устройство. Зарядното устройство Еднофазно зарядно устройство 32А има мощност 7 kW. Много хора прибягват до този вариант, тъй като нямат достъп до 3-фазно електричество, а то е достатъчно бързо, за да обслужва нуждите им. За да използвате зарядното устройство 32A 7kW, трябва да разполагате с 3-пинов контакт CEE (моля, помислете за услугите на професионалист, ако е необходим монтаж).cee 3-pin socket

Това е едно от най-продаваните зарядни устройства, тъй като е достатъчно бързо, за да зареди средно голяма батерия за една нощ. Tesla Model 3 Standard Range има батерия с мощност 57,5 kW и ще бъде напълно заредена за 9 часа Това е и максималната скорост на зареждане с променлив ток на някои електромобили. Например нашият Fiat 500e (американска версия от 2017 г.) има бордово зарядно устройство с мощност 6,6 kW и следователно не се нуждае от по-бързо зареждане. Други примери са Dacia Spring (6,6kW Max AC), Smart EQ fortwo (4,6kW Max AC, предлага се с 22kW бордово зарядно устройство), VW e-up 32kW (3,6kW Max AC), Nissan Leaf (6,6kW Max AC) и други електромобили в бюджетния сегмент.


Третата възможност, с която разполагат собствениците на електромобили, е 3-фазно зареждане. Това със сигурност е най-бързият начин за зареждане на автомобила вкъщи, но трябва да имате достъп до 3-фазно електричество (моля, консултирайте се със специалист). Имаме два варианта за 3-фазните зарядни устройства - 11 kW и 22 kW. Ще използваме Skoda Enyaq iV 80 като пример за това колко е важно да имате мощно зарядно устройство, когато разполагате с голяма батерия. Ако използвате обикновеното зарядно устройство "Шуко", пълното зареждане ще отнеме 24 часа, докато 3-фазното зарядно устройство с мощност 11 kW ще направи 0-100% за 8 часа (подходящо за зареждане на нощната тарифа). Повечето електромобили имат 11kW бордово зарядно устройство, поради което 22kW зарядно устройство не би имало смисъл. Въпреки това има няколко модела, които могат да приемат до 22kW променлив ток, които са Renault Zoe, Smart EQ fortwo (с опционално бордово зарядно устройство), Porsche Taycan (опционално), Audi e-Tron (опционално) и няколко други. Renault Zoe с 52kW батерия ще се зарежди напълно само за 3 часа, впечатляващо за домашно зареждане, нали?


За да обобщим, има 4 основни скорости на зареждане, които можете да разгледате - 3,6 kW, 7 kW, 11 kW и 22 kW. Зарядното устройство с мощност 3,6kW може да се използва без допълнителни инсталации, просто го включвате в домашния си контакт. Другата възможност за еднофазно зареждане е 7kW. За да го използвате, ще ви е необходим 3-изводен контакт CEE (всеки електротехник може да го инсталира). Другите два варианта изискват 3-фазно електричество и инсталиране на 5-пинов контакт CEE.3-фазен контакт

Разбира се, те са много по-бързи.

Надявам се тази статия да изясни нещата. Ако възникнат допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с нас чрез тази страница.

Обратно към блога